Huidproblemen?

De gevoelige huid

Wat is rosacea?

De oorzaak van rosacea, wordt wel gezegd, is een verhoogde bloeddoorstroming. De medische wereld is er nog niet uit wat de echte oorzaak is. Rosacea is te herkennen aan rode plekken die kunnen veranderen in kleine of zelfs grote bulten. De huid ziet er bijna altijd verhit en rood uit. Alleen een professionele schoonheidsspecialiste kan bepalen of er sprake is van rosacea, een erfelijk gevoelige huid of een gevoelig geworden huid.

U kunt wel iets doen om opvliegers, dus snel rood worden, in bedwang te houden:

  • Denk aan bepaalde kruiden, te heet douchen, de zon. Maar ook veranderingen in hormonen, stress en inspanning kunnen roodheid verergeren.
  • Gebruik geen producten met synthetische kleur- en geurstoffen
  • Ga nooit zonder zonbescherming de deur uit
  • Beperk het drinken van alcohol tot een minimum
  • Reinig de huid niet overmatig en vooral met mild werkende producten en scrub niet met schurende producten
Klik hier voor de productlijn voor gevoelige huid

Ineens krijg ik last van een gevoelige huid, hoe kan dat?

Invloeden van buitenaf, leeftijd en levensstijl kunnen de gevoeligheid van de huid verergeren.Wind, temperatuursverschillen, airconditioning, centrale verwarming kunnen de huid droog maken, waardoor het natuurlijke vetlaagje vermindert. Zonder dit laagje is de huid onbeschermd en wordt droog. Een droge huid is een voorloper van een gevoelige huid. Naarmate we ouder worden vermindert de talgproductie en wordt de huid droger. De doorbloeding wordt minder en daardoor ook de aanmaak van talg. Wanneer we vetvrij of weinig vet eten, krijgen we te weinig essentiele vetzuren binnen. Die beschermen de cellen tegen vochtverlies en het droog worden van de huid. Scheren met botte mesjes en zonder een beschermend product kan de beschermlaag van de huid verzwakken en de huid gevoelig maken. Producten met synthetische geuren en kleuren kunnen gevoeligheid verergeren.

Klik hier voor de productlijn voor gevoelige huid

Is mijn huid van nature gevoelig of gevoelig geworden?

De symptomen van een erfelijk (genetisch) bepaalde of een gevoelig geworden huid zijn vrijwel hetzelfde. Verschil is dus moeilijk te zien. Een echt gevoelige huid is erfelijk bepaald en komt vooral voor bij mensen met een lichte huid, zoals in Scandinavie en Groot-Brittannie. De huid van deze mensen heeft minder pigment en de epidermis, het bovenste huidlaagje, is dunner. De huid kan zich daardoor minder weren tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Een gevoelig geworden huid kan iedereen krijgen en is niet afhankelijk van leeftijd, ras of huidskleur. Een dergelijke huid kan ontstaan door schadelijke invloeden van buitenaf en ook door bepaalde cosmeticaproducten.

Klik hier voor de productlijn voor gevoelige huid

Heb ik last van een gevoelige huid?

De tienerhuid

Wat zegt mijn shampoo over de huid?

De meest vergeten producten die ontstekingen kunnen veroorzaken en bijdragen aan acne zijn haar producten. Conditioners, haarlak, wax en gel bevatten bijna allemaal kunststof welke de porien dicht slippen en het proces wat acne veroorzaakt stimuleren. Ingredienten waar je voor uit moet kijken PVP, CVP en ieder copolymer ingredienten. Ontstekingen op de hoofdhuid of op de kin (komt vaak voor bij mensen die veel aan hun haren zitten en daarna aan de kin) zijn goede indicaties dat haarproducten de boosdoeners kunnen zijn. Veel waterproef, transpiratieproef, veegproef, zonbescherming producten bevatten ook deze kunststoffen. Veel shampoos en styling producten bevatten kunstmatige D&C kleurstoffen om de producten er mooier uit te laten zien. D&C kleurstoffen word naast haarproducten ook veel in make-up gebruikt, D&C kleurstoffen zijn comedogeen (slippen de porienn dicht) wat resulteert in blackheads.

Klik hier voor de productlijn voor de tienerhuid

Kan ik talg verwijderen met alcohol?

Het strippen van de olien van de huid met alcohol zorgt er juist voor dat de huid meer talg gaat produceren. Hoe kan dat? Wanneer de talgklieren vocht en talg verliezen (wat tussen de cellen aanwezig is om de huid te beschermen) worden ze overactief om aan te vullen wat ze zijn kwijtgeraakt! Degenen die zichzelf behandelen met uitdrogende ingredienten zoals alcohol hebben vaak een huid die gedehydrateerd, geirriteerd en gevoelig is en vaak nog vetter is dan ervoor.

Klik hier voor de productlijn voor de tienerhuid

Een blackhead is toch viezigheid wat in mijn porien zit?

Blackheads zijn eenvoudigweg whiteheads die een oxidatie proces hebben ondergaan. (Dus nee, een blackhead is geen viezigheid!). Oxidatie is een chemische reactie die plaats vindt in je huid. Denk aan wanneer je een appel hebt geschild, die kleurt volledig donkerbruin. Dat is een oxidatie proces.Wanneer de follikel (porie) open is komt er zuurstof en talg bij de dode huidcellen en vind het oxidatie proces plaats. Dit veroorzaakt de donkere verkleuring die je ziet in de porie. Whiteheads zijn follikels die ook gevuld zijn met dode huidcellen en talg maar die hebben een microscopisch kleine opening aan het huidoppervlak. Omdat zuurstof de follikel niet kan bereiken vindt er geen oxidatie proces plaats en blijft het wit.

Klik hier voor de productlijn voor de tienerhuid

Droogt tandpasta puistjes uit?

Eerder juist het tegenovergestelde: nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat tandpasta juist puistjes kan veroorzaken rondom de mond en op de kin. Volgens dermatologen zijn het voornamelijk de tandpasta met een sterke smaak of met hoge concentraties fluoride die puistjes kunnen veroorzaken.Tandpasta is voor je tanden.

Klik hier voor de productlijn voor de tienerhuid

Waarom is mijn huid vetter wanneer het warm is?

Wanneer je het gevoel hebt dat je continue je huid moet deppen en proberen om alle vettigheid van je huid te wassen als het warm is, geef dan je skin care routine niet de schuld maar het zweten! Studies wijzen uit dat transpiratie bijdraagt aan een vettere huid of een vettig gevoel tijdens de warme seizoenen. Dit is voornamelijk bij diegene die al een huid hebben met een hogere talgproductie. Wanneer je hebt getranspireerd of in een omgeving bent met een hoge luchtvochtigheid waardoor je gaat transpireren, ziet de huid er vetter uit en voelt deze ook vettig aan. Ook transpireren door emotionele stress of nervositeit kunnen bijdragen aan een vettere huid! Nu je dit weet: het is een mix van zweet en talg wat er voor zorgt dat je huid heel vet aanvoelt.

Klik hier voor de productlijn voor de tienerhuid

Ben ik te jong voor huidverzorging?

Het is nooit te vroeg (of te laat!) om te starten met een huidverzorgingroutine. Een goede huidverzorging is net zo belangrijk als het poetsen van je tanden, persoonlijke hygiene en een gezonde voeding!Terwijl je er nu misschien nog niet zo mee bezig bent, zijn huidproblemen zoals volwassen acne, pigmentvlekken en fijne lijntjes veroorzaakt door zonschade net als een droge gedehydrateerde huid, problemen die al rond je twintigste kunnen voorkomen. Hoe meer je nu al voor je huid zorgt, hoe makkelijker het zal zijn om je huid gezond te houden ook in de toekomst.

Klik hier voor de productlijn voor de tienerhuid

Krijg ik acne van melk?

Het is niet de melk die acne veroorzaakt, maar de hormonen die in de melk zitten kunnen de talgproductie stimuleren en zo voor een vergrote talgproductie zorgen. Omdat koeien die melk geven vaak zwanger zijn, worden de zwangerschapshormonen in de melk aangetroffen en deze hormonen kunnen de talgproductie stimuleren. Het is nog niet duidelijk of de hormonen die in koeien worden geinjecteerd enige invloed hebben op de natuurlijke hormonen in de melk.

Klik hier voor de productlijn voor de tienerhuid

Wat gebeurt er met mijn huid?

Wanneer je ontwikkeld van kind, naar tiener, naar volwassenen gebeurt er van alles met je huid. De puberteit zorgt voor veel nieuwe chemicalien in je lichaam. Afhankelijk of je een jongen of een meisje bent gaan de hormonen op bepaalde plaatsen aan het werk in je lichaam en dat heeft natuurlijk effect op je huid. De activiteit van de talgklieren word bepaald door de androgene hormonen. Deze hormonen werken aan aanzetknop voor de talgklieren, meer haargroei en zijn verantwoordelijk voor een grotere hoeveelheid aan talg waardoor de huid vetter word en ontstekingen krijgt. Deze zogenoemde androgene mannelijke hormonen zijn aanwezig bij de zowel de dames als de heren. Je porien (follikels) kunnen groter worden, de textuur van de huid kan veranderen en voelt niet meer zo glad aan, je voelt vettig en ziet er glanzend uit, je wangen zijn gevoeliger en zien er roze uit, op je egale huid zitten nu ineens ontstekingen, blackheads (comedonen) en whiteheads. De hoofdhuid en haren kunnen ook wat vetter zijn en je krijgt haargroei op nieuwe plekken! We hebben het nu niet eens over stemmingswisselingen, gevoel dat je de hele dag kan slapen, veranderingen in je lichaam en je stem word lager wanneer je een man bent. Dit klinkt allemaal heel heftig maar het goede nieuws is dat de androgene, die tijdens de pubertijd continue aanwezig zijn, gestabiliseerd worden wanneer je volwassen word. Dat betekent dat je vette huid en ontstekingen tot het verleden behoren voor de meeste mensen.

Klik hier voor de productlijn voor de tienerhuid

Ben ik te jong voor huidverzorging?

Het laagje wat achterblijft door wasverzachter op lakens of kleding is afkomstig van dierlijk vet (voornamelijk van rundvlees), dan hebben we nog niet eens over de parfum die er in zit. Dit betekent dat jouw kussensloop (wat zo zacht aanvoelt!) ook een vettig laagje heeft en vol zit met synthetische geurstoffen. Wanneer je daar iedere nacht op ligt met je wang komt het comedogene (porie verstoppend) laagje ook op jouw huid en dat kan de huid irriteren.

Klik hier voor de productlijn voor de tienerhuid

Verergeren wasverzachters mijn ontstekingen?

Het laagje wat achterblijft door wasverzachter op lakens of kleding is afkomstig van dierlijk vet (voornamelijk van rundvlees), dan hebben we nog niet eens over de parfum die er in zit. Dit betekent dat jouw kussensloop (wat zo zacht aanvoelt!) ook een vettig laagje heeft en vol zit met synthetische geurstoffen. Wanneer je daar iedere nacht op ligt met je wang komt het comedogene (porie verstoppend) laagje ook op jouw huid en dat kan de huid irriteren.

Klik hier voor de productlijn voor de tienerhuid

Huidveroudering

Kan huidveroudering worden teruggedraaid?

Nee. Wat u ook hoort, leest en wat u ook graag zou willen geloven, huidveroudering kan niet worden teruggedraaid. Wel kunnen de kenmerken van huidveroudering worden verminderd en kan verdere huidveroudering binnen de perken worden gehouden. Dankzij wetenschappelijk onderzoek zijn nu ingredienten bekend die op biochemisch niveau deze kenmerken en de veroudering zelf tegen kunnen gaan. Dat zijn onder meer antioxidanten (vitamine C en E), glucosamine, peptiden, melkzuur, Retinyl Palmitate en uiteraard het dagelijks gebruik van een SPF.

Klik hier voor de productlijn voor de rijpere huid

Wat is de rol van collageen?

Collageen is een eiwit dat in het lichaam wordt geproduceerd. Collageen zorgt voor ondersteuning van de weefsels en maakt de huid stevig. Vanaf ons 30ste jaar verliezen we 1% collageen per jaar. Bij het ouder worden vertraagt de aanmaak van collageen, waardoor het herstelproces van de huid minder wordt, evenals de elasticiteit. Vanwege de rol die collageen speelt bij een stevige, veerkrachtige huid, bevatten veel cosmeticaproducten ingredienten die de aanmaak van collageen stimuleren.

Klik hier voor de productlijn voor de rijpere huid

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen veroorzaken rimpels, ze breken collageen en elastine af en zijn ook verantwoordelijk voor ontstekingen. Vrije radicalen zijn sterk reagerende, onstabiele moleculen, die stabiele moleculen aanvallen om zich aan deze hechten. Onstabiel houdt in, dat een vrije radicaal geen even aantal electronen heeft. Een vrije radicaal is constant op zoek naar een electron om stabiel te kunnen worden. Lukt dat, dan wordt een aangevallen molecuul weer onstabiel, dus een vrije radicaal en zo ontstaat een kettingreactie. Antioxidanten (vitamine C en E) maken vrije radicalen onschadelijk en gaan dus huidveroudering tegen.

Klik hier voor de productlijn voor de rijpere huid

Wat is het verschil tussen intrinsieke en extrinsieke veroudering?

De tekenen van huidveroudering worden veroorzaakt door intrinsieke en extrinsieke factoren. Intrinsieke veroudering is het normale biologische proces van veroudering dat begint op het moment dat we worden geboren. Het is de veroudering van binnenuit. Extrinsieke veroudering is veroudering door invloeden van buitenaf, zoals UV-straling, klimaat, milieuverontreiniging en een verkeerde manier van leven.

Klik hier voor de productlijn voor de rijpere huid

Pigmentproblemen

Waarom moet bij de behandeling van hyperpigmentatie de huid tegen zon worden beschermd?

Wanneer u bezig bent met een behandeling van hyperpigmentatie en u komt in aanraking met zonlicht wordt weer melanine aangemaakt en worden de verkleuringen bruiner. Begrijpelijk want met melanine beschermt de huid zichzelf tegen de zon. Maar daardoor krijgt u, al gebruikt u nog zo consequent uw producten, geen resultaat. Dagelijks aanbrengen van een SPF is dus noodzakelijk, beschermt tegen UV straling en voorkomt de productie van melanine op cellulair niveau.

Klik hier voor de productlijn voor pigmentproblemen

Ik behandel mijn hyperpigmentatie, maar het gaat niet weg. Hoe komt dat?

Hyperpigmentatie krijg je niet zomaar weg. Het kan wel twee maanden duren voordat de vlekken minder worden, ook al worden ze intensief behandeld en kom je niet onbeschermd in dag- en zonlicht. Dat komt omdat hyperpigmentatie op cellulair niveau ontstaat. De melanine aanmaak moet eerst worden verminderd, voordat de vlekken lichter kunnen worden. Je kunt het resultaat (wel met een maand) bespoedigen door bij een schoonheidsspecialite professionele brightening behandelingen te ondergaan.

Klik hier voor de productlijn voor pigmentproblemen

Wat is hyperpigmentatie?

Bij hyperpigmentatie (bruine vlekken) wordt teveel melanine aangemaakt. Melanine geeft huid en haar kleur, het beschermt de huid tegen UV-stralen en absorbeert de warmte van de zon. Wanneer de huid veelvuldig wordt blootgesteld aan de zon kan schade ontstaan. Dan wordt teveel melanine aangemaakt om de huid te beschermen en ontstaan bruine vlekken. Ook door hormoonschommelingen kan hyperpigmentatie ontstaan. Zo is het zwangerschapsmasker een voorbeeld van een verhoogde melanine aanmaak en door de anticonceptiepil kunnen eveneens bruine vlekken ontstaan. Hyperpigmentatie kan ook een reactie zijn op bepaalde medicijnen en op cosmeticaproducten. Na acne kunnen de littekens hiervan bruin verkleuren, evenals littekens van verwondingen.

Klik hier voor de productlijn voor pigmentproblemen

Problemen met acne en vette huid

Heeft zonnen een gunstige invloed op een vette huid en op ontstekingen?

Zonnen is voor geen enkele huid goed! Intensief zonnen kan zelfs de kans op littekens door ontstekingen en op hyperpigmentatie (bruine vlekken) vergroten.

Klik hier voor de productlijn voor acne

Ik heb last van ontstekingen en ik wil er onmiddellijk vanaf! Wat moet ik doen?

Ontstekingen komen nooit op een goed moment! Maak zo snel mogelijk een afspraak bij uw skin therapist. Alleen die is in staat er zonder nadelige gevolgen wat aan te doen. Als u niet snel terecht kunt gebruik dan een product met zwavel. Maar ook met een getinte creme kan u ontstekingen die aan de beterende hand zijn camoufleren.

Klik hier voor de productlijn voor acne

Waardoor krijg ik nu nog ontstekingen?

Er zijn heel wat oorzaken voor ontstekingen en onzuiverheden. Stress, een teveel aan talg, opeenhoping van dode huidcellen en erfelijke aanleg zijn factoren die kunnen bijdragen aan acne. Samen met uw schoonheidsspecialiste kunt u ontstekingen en verstoppingen onder controle houden. Met behulp van Face Mapping®, een huidanalyse zone per zone, kunnen wij de juiste producten adviseren die de talgproductie in balans brengen, de acne-bacterie doden, het vernieuwingsproces van de huid stimuleren zodat verstoppingen worden voorkomen en de huid kalmeren en ontstekingen verminderen.

Klik hier voor de productlijn voor acne

Wat is het verschil tussen een gesloten en een open comedoon?

Beide comedonen zijn met talg en vuil verstopte porien. Bij een gesloten comedoon komt de inhoud bijna niet in aanraking met de omringende lucht en kan daardoor niet oxideren en van kleur veranderen. Die blijft dus gelig/wit. Open comedonen oftewel mee-eters zijn niet afgesloten. Door invloed van zuurstof gaat de inhoud oxideren en wordt zwart. Mee-eters zijn geen teken van een vuile of onreine huid.

Klik hier voor de productlijn voor acne

Scheerproblemen (mannen)

Hoe moet ik scheren?

Is de huid slecht geschoren dan ziet ze er niet goed uit en voelt niet prettig aan. Er zijn wondjes, schrammen en ingegroeide haren. Er komt meer voor een gladde, goed verzorgde huid kijken dan een scheermes dat over je huid glijdt.

Met de haargroei mee

Naast gebruik van de juiste producten voor de conditie van de huid en baardtype is het cruciaal een scherp, schoon mesje te gebruiken en met de haargroei mee te scheren. Ieder mens heeft zijn eigen haarpatroon en het is belangrijk mee te gaan in de haarrichting bij het scheren. Delen van gezicht en hals hebben een ander haarpatroon waardoor de haargroei ook een andere richting op gaat. Dat is vooral het geval bij de kin, onder de kaaklijn en laag in de hals. Ongeveer een tot drie dagen na het scheren is het haarpatroon goed te zien. Ga met je hand over de baardharen en dan voel je welke richting ze op gaan. Een zware, stugge baard vormt een uitzondering. Dan mag wel tegen de haargroei in worden geschoren, maar pas nadat eerst met de haargroei mee is geschoren. Dan zijn de haren korter en krullen ze minder snel terug. Na de eerste scheerbeurt wel weer alle scheerartikelen opnieuw gebruiken voor de tweede scheerbeurt.

De juiste druk

Het ontstaan van schrammen, wondjes en roodheid is ook afhankelijk van de druk op de huid met het scheermes. Te hard drukken geeft geen gladder resultaat. Wel worden huidcellen verwijderd en dat geeft irritaties. Bij een scherp mesje is minimale druk voldoende om de haren te verwijderen. Scheer met rustige, constante bewegingen van 2,5 tot 5 cm. Spoel het mesje goed af na iedere streek. Een schoon mesje garandeert een gladder effect.

Wat wel en wat niet

  • Scheer met de haargroei mee en er niet tegen in. Als het nodig is om toch tegen de haargroei in te scheren, dan eerst na het aanbrengen van de scheerproducten met de haargroei mee scheren, afspoelen, opnieuw producten aanbrengen en met de haargroei mee scheren.
  • Scheer na het douchen dan is de huid wat zachter.
  • Vermijd alkalische producten en zeep, die drogen de huid uit.
  • Gebruik geen after-shave producten met alcohol. Die verzachten niet, maar veroorzaken eerder pijn, dragen bij tot irritaties en helpen niet de natuurlijke beschermende barriere van de huid te herstellen.
Klik hier voor de productlijn voor mannen


Wat zijn ingegroeide haren?

Ingegroeide haren (ook wel Pseudofolliculitis barbae genoemd) ontstaan vaak wanneer de haren heel kort worden geschoren of tegen de haargroei in en dan in het omringende weefsel gaan groeien. Soms klapt de haar dubbel en komt in zijn eigen follikel terecht en groeit dan naar binnen in plaats van naar buiten. Het lichaam herkent ingegroeide haren als lichaamsvreemd, net zoals bij een splinter. Het afweermechanisme wordt actief waardoor de huid rood wordt, gaat jeuken en bultjes ontstaan die uiteindelijk ontstekingen kunnen worden. Exfolieren voor het scheren kan het ingroeien van haren voorkomen. Dit kan met een mechanische of chemische exfoliant. Een mechanische exfoliant bevat microfijne silica deeltjes die de huid goed voorbereiden en de baardharen liften. Chemische exfolierende ingredienten, zoals melkzuur en salicylzuur, verwijderen dode huidcellen, liften ingegroeide haren tot boven het huidoppervlak en maken de huid glad en zacht.

Klik hier voor de productlijn voor mannen